Wat gebeurde er op Pinterest in 2017? Een jaaroverzicht

Wat gebeurde er op Pinterest in 2017? Een jaaroverzichtHet einde van het jaar komt in zicht. We komen in de kerstsferen en reflecteren op wat het jaar ons bracht. Dé tijd voor overzichten en lijstjes. En natuurlijk doe ik mee. En wel met een overzicht van wat er gebeurde op Pinterest in 2017!

Ook dit jaar was dat weer aardig wat. Kleine en grote veranderingen. Functionaliteit die kwam en ging. Interessant voor de ‘privé’ pinner en de zakelijke pinner!

Bij deze een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op Pinterest in 2017!

 

Pinterest groei

Ook dit jaar is het inspiratie platform verder gegroeid. In september kondigde Pinterest aan dat het nu 200 miljoen actieve gebruikers kent. Meer dan de helft van deze gebruikers komen van buiten de VS. En van de nieuwe accounts die worden gemaakt is meer dan 75% afkomstig van buiten de VS. Daarmee is Pinterest ondertussen echt een internationale speler te noemen in de online wereld.200 miljoen pinners

Pinterest zelf

De Pinterest apps

Ook dit jaar verbetert Pinterest de apps voor smartphones. Voor zowel iOS als Android. Logisch wanneer je je bedenkt dat het grootste deel van de pinners Pinterest mobiel gebruikt.

Test met aparte volgend feed

De feed die je te zien krijgt als je inlogt op Pinterest heeft al heel wat veranderingen ondergaan. Waar sommigen blij zijn met aanbevolen en gepromote pins en het algoritme van de Pinterest Smartfeed, verlangen andere pinners terug naar de 100% chronologische feed. De feed met alleen pins van de accounts die je volgt. En wat blijkt. Pinterest lijkt aan het testen te zijn met een aparte feed: de Volgend feed!

Het Pinterest account

Pinterest bord secties

Nieuw op Pinterest in 2017 zijn de Pinterest bord secties. Borden in borden of geneste borden zo je wilt. Met de nieuwe bord secties kun je pins op een bord verder rangschikken of onderverdelen binnen je bord. Voor menig pinner een wens die na lang wachten eindelijk in vervulling gaat.Hoe werken Pinterest bord secties? Amazing creatures

Nieuw op Pins

Leuk knop verdwijnt

De meest opvallende wijziging op Pinterest in 2017 vind ik het verdwijnen van de ‘leuk’-knop. Volgens Pinterest was het verschil tussen een pin leuk vinden en een pin bewaren of repinnen te onduidelijk voor veel pinners. Daarom hebben ze besloten de leuk knop te verwijderen. Alle pins die je leuk hebt gevonden verhuisde Pinterest automatisch voor je naar een verborgen bord ‘Your Pinterest Likes’.

Met deze wijziging laat Pinterest nog eens duidelijk zien zichzelf niet te beschouwen als een social media kanaal, maar als een inspiratie zoekmachine.

Statistieken op pins

Statistieken worden dit jaar zichtbaar op je pins. Pinterest voegt een nieuw icoontje toe op je pin (let op! Alleen op pins die je zelf bewaard hebt). Een klein staafdiagrammetje met drie kolommen en daarnaast een getal. Daarmee kun je direct per pin zien hoe goed hij gaat op Pinterest. Heel interessant en leerzaam! Zeker nu het aantal repins niet meer te zien is op je pins.Statistieken op je pins! Het overzichtsscherm

Zoeken op Pinterest

Hashtags

Wel of geen hashtags gebruiken op Pinterest? Het antwoord was ja, toen weer nee, vervolgens ja mits, en vanaf begin oktober eindelijk duidelijk ja! Want het is zo ver. Hashtags werken op Pinterest!

Als je een hashtag toevoegt aan de beschrijving van een pin, is hij zichtbaar in blauwe tekst en klikbaar. Klikken op de hashtag genereert een feed met pins met dezelfde hashtags in hun beschrijving.

Daarnaast kun je via de zoekmachine zoeken naar pins met een bepaalde hashtag. Daarvoor typ je gewoon de hashtag waar je naar op zoek bent in het zoekveld. Zo kom je terecht in de feed met pins met dezelfde hashtags in hun beschrijving.

Lens en visueel zoeken

In 2017 maakt Pinterest de app Lens beschikbaar voor iedereen in de VS. De app wordt geintegreed met de Pinterest app. Pinners kunnen nu foto’s maken met Lens op hun smartfoon en deze direct ingeven als zoekopdracht op Pinterest.Lens-Object Detection-GTM-02

Ook visueel zoeken wordt uitgebreid met ‘Shop the look’, ‘Lens your look’ en visueel zoeken via gerelateerde apps. Ook brengt Pinterest visueel zoeken naar Chrome. Dit is de feature waarmee Pinterest zich wil onderscheiden van andere zoekmachines.

Veiligheid op Pinterest

Twee factor authentificatie

Met twee factor authentificatie helpt Pinterest je om je account beter te beveiligen. Als je dit activeert op je account vraagt Pinterest elke keer dat je opnieuw inlogt om een verificatie code die je ontvangt via sms of via de Authy app. 

Adverteren op Pinterest

Uitrol buiten de VS

Pinterest gaat door met de uitrol van Promoted pins dit jaar. De mogelijkheid om te adverteren is nu beschikbaar voor zakelijke accounts in Ierland, Nieuw-Zeeland en Australië. Daarmee zijn deze advertenties nu beschikbaar in zes landen. In de VS, Engeland en Canada werden de Promoted pins al eerder uitgerold.

Promoted video en app pins

Nieuw op Pinterest in 2017 zijn Promoted pins met video’s. Deze video’s spelen vanzelf af binnen Pinterest zodra een pinner ze voorbij ziet komen.

Een ander nieuw type promoted pins zijn de app pins. Pinners vinden je app op Pinterest via hun interesses. Waarschijnlijk beter dan in de app store. De app pins brengen mensen naar de plek waar ze hem kunnen downloaden. Interessant als jij meer downloads wenst voor je app.

Mogelijkheden Promoted pins

In bovengenoemde landen kun je nu via de Pinterest Ads Manager je Promoted pins nu zo inrichten dat ze tevoorschijn komen in zoekopdrachten van pinners. Dit kun je doen door relevante zoekwoorden bredere zoektermen te selecteren voor je advertentie op Pinterest.

Pinterest is ook begonnen met het testen van ‘autotargetting’. Dat betekent dat Pinterest je advertenties gericht op specifieke zoekwoorden laat zien aan pinners die zoeken met zoekwoorden gerelateerd aan de zoekwoorden van jouw advertentie.

Dit doen ze met Taste Graph. Via Taste Graph heeft Pinterest inzicht in waar pinners naar op zoek zijn en waarom. Het houdt onder andere rekening met de stijl, texturen en vormen dat iets op een pin uniek maakt. En het gebruikt de manier waarop pinners hun pins categoriseren.

Via autotargetting bereiken je zoekwoord advertenties pinners die op zoek zijn naar wat jij pint, maar dat doen via andere, maar vergelijkbare, zoekwoorden dan waarop jij adverteert.

Helaas allemaal nog niet beschikbaar in Nederland dus…

Propel

Pinterest lanceert Pinterest Propel, een programma dat je helpt bij het effectief inzetten van Pinterest advertenties. Dit programma is er voor bedrijven in de VS en Canada die tenminste $100 per dag besteden aan Pinterest advertenties.

Zichtbaarheid buiten Pinterest

Pincodes

Pinterest kreeg haar eigen QR codes: Pincodes! Deze Pinterest QR codes maken het je nog gemakkelijker om pinners offline te inspireren en online jouw Pinterest content te ontdekken.

Wanneer pinners deze codes scannen met hun Pinterest app, belanden ze direct op de pins of het bord dat jij aan deze Pincode gekoppeld hebt. Zo kun je mensen offline verleiden om jouw online content op Pinterest te bekijken.

Helaas nog niet beschikbaar in Nederland.pincode Suzanne Wartenbergh

Integratie met Facebook Messenger

Elke week worden er bijna 1 miljoen pins gedeeld via Facebook Messenger! Reden voor Pinterest om hier iets mee te doen. Dat resulteerde in een nieuwe integratie met Messenger en een chatbot.

Pins die gedeeld worden via Messenger, komen nu groter in beeld, laden sneller en geven je toegang tot tools die je ook kunt gebruiken in de Pinterest app. Zonder dat je de Facebook Messenger app verlaat.Je kunt nu via de gedeelde pin in Messenger, binnen Messenger verder zoeken naar pins op Pinterest, suggesties krijgen voor vergelijkbare pins en gevonden pins weer delen in de chat.

De nieuwe Pinterest chatbot helpt je bij het vinden van inspiratie. Stuur deze bot een berichtje via Facebook Messenger en de bot gaat voor je op zoek.Pins delen via Facebook Messenger, chatbot

Pinterest in 2017

Flink wat ontwikkelingen op Pinterest in 2017 zoals je ziet. Ontwikkelingen die het gebruik van Pinterest voor pinners interessanter, waardevoller, inspirerender en gemakkelijker maken. En ontwikkelingen die het zakelijk inzetten van het platform nog aantrekkelijker maken.

Pinterest in 2018

Nog steeds vind ik het lastig om te voorspellen wat Pinterest ons gaat brengen in 2018. Ze blijven goed in het ontwikkelen van nieuwe, creatieve uitbreidingen van het platform, die je niet één, twee, drie zag aankomen. Maar die je, zodra ze er zijn, niet meer zou willen missen. Neem de Lens app. Ik hoop dat deze ook snel in Nederland beschikbaar komt.

Waar ik wel zeker van ben is dat Pinterest door zal gaan met de internationale uitrol van Promoted pins. Of Nederland daar al bij zal zitten, ik betwijfel het. Het lijkt erop dat Engelstalige landen voorrang krijgen.

Ook zal Pinterest zich blijven richten op het verbeteren van visueel zoeken. Dit is wat ze verder zal gaan onderscheiden van andere zoekmachines.

Pinterest zal zich ook meer gaan profileren en inrichten als zoekmachine en niet als social media platform. Getuige het verdwijnen van de leuk knop dit jaar.

Pinterest vervult een totaal andere rol voor de gebruiker dan een Facebook, een Instagram of een Twitter. En daarmee is en blijft het een aanvulling in de online wereld!

Wat denk jij? Blijf je Pinterest in 2018 gebruiken? Waar hoop je op en wat verwacht je van Pinterest in 2018? Laat het me gerust weten in een reactie onder deze blog!

Oh, en als je wilt weten waarover je zeker moet gaan pinnen in 2018, bekijk dan de Pinterest 100. De pin trends voor het komende jaar, zoals Pinterest ze voorspelt.

Pin ze! Ook in het nieuwe jaar. Ik wens je een fijne kerst en een Pinteresting 2018!

Suzanne

4 antwoorden
 1. Roswitha
  Roswitha zegt:

  Beste Suzanne,
  Ik ben in 2017 met Pinterest begonnen en elke dag word ik weer blij van alle mooie afbeeldingen die ik verzameld heb en die voorbijkomen.
  Mooi overzicht, met alle veranderingen in 2017. Ik heb de Pinterest Likes nog net meegemaakt. Toen stond er bij elke afbeelding een getal (rechtsonderaan?). Was dat het totaal aantal repins?
  Jammer dat je gaat stoppen met je blog. Was steeds inspirerend en leerzaam. Bedankt en succes met alles wat je hierna gaat doen!

  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Hoi Roswitha,
   Leuk om te horen. Wat betreft dat getal, dat waren het totaal aantal interacties met die pin.
   Fijn om te horen dat je mijn blog inspirerend en leerzaam vindt!
   Dank je wel 🙂
   Pin ze!
   Suzanne

Reacties zijn gesloten.