Hoe werken Pinterest bord secties?

Hoe werken Pinterest bord secties?Begin oktober gaf ik je al een sneak peek van de Pinterest bord secties. Inmiddels zijn de bord secties uit beta en voor iedereen beschikbaar. De hoogste tijd dus om de vraag ‘Hoe werken Pinterest bord secties?’ te beantwoorden! Zodat jij er je voordeel mee kunt doen.

Wat kun je met Pinterest bord secties?

Voordat ik de vraag ‘Hoe werken Pinterest bord secties’ ga beantwoorden, vertel ik je eerst graag wat je ermee kunt. Wat is het nut van deze secties?

Met de nieuwe bord secties kun je pins op een bord verder rangschikken of onderverdelen binnen je bord.

Neem bijvoorbeeld mijn bord ‘Amazing creatures’. Daar staan 296 pins op. Die kan ik nu onderverdelen in secties als ‘Vogels’, ‘ Insecten’, ‘Zeedieren’, etc. Zo wordt het gemakkelijker om pins binnen een bord terug te vinden.Hoe werken Pinterest bord secties? Amazing creatures

Hoe werken Pinterest bord secties? Een sectie maken

Je kunt een bord sectie aanmaken via de Pinterest apps en via Pinterest op het web. Ik ga je laten zien hoe het werkt op het web. Maar in de apps werkt het eigenlijk hetzelfde.

Een sectie aanmaken doe je door naar je profielpagina te gaan, daar te kiezen voor het scherm dat al je borden toont en dan het bord te openen waarop je een sectie wilt aanmaken. Meteen bovenaan zie je de tekst ‘Sectie toevoegen’ en de +-knop. Hoe werken Pinterest bord secties? Sectie toevoegen

Klik op die tekst en er verschijnt een pop-up waarin je de naam van je sectie kunt typen. Zodra je dat gedaan hebt, klik je op de knop toevoegen (of volgende in de apps). En de sectie is gemaakt. Hoe werken Pinterest bord secties? Sectie toevoegen 2

Op de app vraagt Pinterest direct pins te selecteren die in die sectie thuishoren, maar deze stap kun je ook overslaan. Dan maakt Pinterest de sectie direct aan zonder pins aan de sectie toe te voegen.

Hoe werken Pinterest bord secties? Pins verplaatsen naar secties

Om pins aan je sectie toe te voegen ga je terug naar de pagina van je bord. In mijn geval ‘Amazing Creatures’. Daar klik je op de knop ‘rangschikken’. Hoe werken Pinterest bord secties? Pins aan sectie toevoegen, rangschikken

Vervolgens kun je pins op het bord selecteren (maximaal 50 in één keer). Klik daarna op de knop ‘verplaatsen’. Selecteer in het venster de sectie waaraan je de pins wilt toevoegen en klaar!Hoe werken Pinterest bord secties? Pins aan sectie toevoegen

Op deze manier kun je pins van een bord naar een sectie verplaatsen binnen een bord. Maar je kunt ook pins tussen borden of tussen secties binnen borden of tussen secties op verschillende borden verplaatsen.

In de iOS app kies je niet op de knop ‘rangschikken’ op een bord om pins te verplaatsen, maar op de knop ‘Beheer’. Selecteer de pins die je wilt verplaatsen, klik op volgende en kies vervolgens de sectie waaraan je de pin wilt toevoegen.

Hoe werken Pinterest bord secties? Nieuwe pins in een sectie plaatsen

Nieuwe pins kun je direct in een bord sectie plaatsen. Klik op de knop bewaren op de pin. Klik dan op het bord waarop je de pin wilt bewaren en kies vervolgens de gewenste sectie. (Dit werkt op het web en in de Pinterest apps op dezelfde manier).

Of maak direct als je de pin bewaart een nieuwe sectie aan als er nog geen passende sectie voor je bord te vinden is.

Hoe werken Pinterest bord secties? Een sectie verwijderen

Als je de naam van een sectie wilt wijzigen of de sectie in zijn geheel wilt verwijderen, ga dan naar de sectie op het bord en klik op het potloodje om je sectie te bewerken.

Let op! Als je een sectie verwijdert, verwijder je alle pins in die sectie. Als je de pins wilt bewaren, verplaats ze dan eerst naar een bord of andere sectie.Hoe werken Pinterest bord secties? Sectie bewerken

Waarop moet ik letten bij het maken van Pinterest bord secties?

Een aantal dingen vielen me op toen ik alle pins op het bord ‘Amazing creatures’ indeelde in secties. Let hier dus op bij het indelen van jouw pins in secties.

 • De volgorde van je pins verandert. De pin die je het laatste verplaatst naar een sectie verschijnt het meest links en bovenaan in je sectie. Ook al is dit de pin die het langst op je bord stond.
 • De omslagfoto van je bord verdwijnt. Het kan zijn dat dit nog een ‘kinderziekte’ is, maar ik moest na het verplaatsen van de pins op mijn bord naar secties, mijn omslagfoto opnieuw instellen.
 • Daarnaast is het ook goed je te beseffen dat de afbeeldingen die in een sectie zijn geplaatst op het bord kleiner worden weergegeven dan pins die niet in een sectie zijn geplaatst. Pas als je op een sectie klikt, worden de pins weer op hun ‘normale formaat’ getoond.
 • Je kunt de volgorde van je secties niet wijzigen. De sectie die je als eerst maakt, staat bovenaan op het bord. De sectie die je als laatste maakt onderaan. Pins die niet in een sectie staan worden onder alle secties van een bord weergegeven.

Moet ik nu al mijn pins in secties plaatsen?

Je moet natuurlijk niets, maar het kan wel handig zijn om de secties te gaan gebruiken bij borden waar je veel pins op het staan. Simpelweg, omdat het voor jezelf dan gemakkelijker wordt om pins terug te vinden op je bord. En niet alleen voor jezelf, ook voor anderen.

Daarnaast kun je door het toevoegen van één of twee secties op een bord, de aandacht vestigen op bepaalde pins op het bord. Simpelweg omdat een sectie meteen bovenaan op een bord wordt weergegeven.

Als er veel pins op je account staan, kan het verplaatsen van deze pins naar passende secties een hele klus zijn. Ik zou daarom gewoon een bord per keer doen. Geeft je meteen de kans om je borden ‘op te ruimen’ en dubbele pins, of verouderde pins te verwijderen.

Verder kan je nu borden samenvoegen. In mijn geval heb ik de pins op mijn bord ‘Amazing creatures’ onderverdeeld in secties als ‘Vogels’, ‘Insecten’, ‘Zeedieren’ etc. Maar stel nu dat ik aparte borden had gehad als ‘Vogels’, ‘Insecten’, ‘Zeedieren’, etc. Dan had ik die borden nu kunnen combineren tot één bord ‘Amazing creatures’. Dat kan het aantal borden op je account drastisch verminderen. En dat kan een stuk overzichtelijker zijn.

Handig om te weten, tools als Tailwind laten je nog geen pins inplannen in een sectie. Daar wordt aan gewerkt, geven ze zelf aan.

Hoe zit dat met de vindbaarheid van pins in Pinterest bord secties?

Zakelijk gezien heb ik altijd geroepen dat het slim is om je borden zo specifiek mogelijk te maken. Dus liever geen bord met sieraden, maar borden met armbanden, ringen en oorbellen. Of liever nog borden met zilveren armbanden, gouden armbanden, etc. Omdat dit ervoor zorgt dat je borden beter gevonden worden.

Met de komst van bord secties, is het nu juist heel gemakkelijk om een bord met sieraden te maken en de pins op dat bord vervolgens onder te verdelen in de secties armbanden, ringen, oorbellen, etc. Ik durf op dit moment echter nog geen harde uitspraken te doen over de vindbaarheid van deze pins in de secties.

Hoe dan ook, je kunt in de zoekmachine van Pinterest nog niet zoeken op secties, maar wel op borden. In het kader van de vindbaarheid van je borden zou ik daarom voorzichtig zijn met het samenvoegen van borden.Hoe werken Pinterest bord secties? vindbaarheid

Wat vind jij van de Pinterest bord secties?

Ben jij blij met de Pinterest bord secties? Of denk je dat je ze niet gaat gebruiken? Zie je er vooral de voordelen van of denk je dit was voor mij niet nodig? Laat het me weten in een reactie onder deze blog!

20 antwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Durf ik niet te zeggen Sarah. Als mensen zoeken op hashtags, krijgen ze in hun feed alleen pins te zien. Geen borden of secties met de hashtag in hun naam. Ik verwacht het eigenlijk niet dus… Geen idee ook of Pinterest de zoekmachine gaat aanpassen hierop.
   Pin ze!
   Suzanne

   Beantwoorden
 1. Jolanda
  Jolanda zegt:

  Hallo Suzanne. Dank voor deze uitleg. Hier zat ik al langer op te wachten. Wat ik wilde op Pinterest paste nog niet helemaal, maar nu met deze sectie indeling wordt dat een stuk makkelijker. Dus nu toch maar eens van start gaan.

  Beantwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Hoi Sanne,

   Fijn! Via de app kun je ook secties maken en je pins daarop indelen 🙂 Misschien je app even updaten?

   Pin ze!
   Suzanne

   Beantwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Graag gedaan!
   Nee dat gaat niet. Behalve wanneer de je pin meerdere keren op hetzelfde bord bewaart natuurlijk. Of je dat wil is een tweede.
   Pin ze!
   Suzanne

   Beantwoorden
 2. Elske
  Elske zegt:

  Ik heb de secties net uitgeprobeerd, maar was toch niet tevreden en dacht het ongedaan te hebben gemaakt door alle pins in een sectie te selecteren via “Rangschikken” en dan terug te zetten naar het originele bord, maar nu kan ik al die pins niet terugvinden. Het bord zegt nog wel 72 pins te hebben, maar ik zie er maar 10 of zo. Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  Beantwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Hoi Elske,

   Wat vervelend! Klinkt als een bug. Heb je al een keer geprobeerd uit en weer in te loggen? Dat wil wel eens helpen. Of via een andere browser of de app op een ander apparaat inloggen? Wat zie je dan? Als het met een paar dagen niet opgelost is, zou ik het even melden bij Pinterest. Zij zijn de enigen die je hiermee kunnen helpen.

   Pin ze!
   Suzanne

   Beantwoorden
 3. Roelant
  Roelant zegt:

  Beste Suzanne,

  Dank voor de tips. Jammer dat je de secties binnen een schermbord niet op alfabetische volgorde kunt plaatsen. Dat maakt het veel makkelijker om een groot aantal verschillende secties binnen een bord snel te vinden. Misschien een tip voor een volgende versie…

  Roelant

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *