Pinterest en Instagram, de overeenkomsten en verschillen

Pinterest en Instagram, de overeenkomsten en verschillenPinterest en Instagram. De twee worden regelmatig in één adem genoemd alsof het vergelijkbare platformen zijn. Het draait op beide platformen immers om beeld.

Regelmatig hoor ik daarom ook dat bedrijven voor één van de twee kiezen, met het idee dat beide inzetten betekent dat je alleen maar meer van hetzelfde doet.

Niets is minder waar. Pinterest en Instagram kennen zeker overeenkomsten, maar ook grote verschillen! De platformen zijn wat betreft inzet als communicatiemiddel totaal niet te vergelijken.

Willekeurig kiezen is dus niet zo slim. Baseer je keuze op de verschillen tussen de platformen om zo te ontdekken met welk platform je jouw doelen het beste kunt bereiken. Graag zet ik de overeenkomsten en verschillen voor je op een rijtje.

Pinterest en Instagram, de overeenkomsten

De meest opvallende overeenkomst is natuurlijk dat op beide platformen beeld het werk doet. Teskt helpt mee, maar alles draait er in eerste instantie om beeld. Mooi beeld.

Ook het mobiele gebruik van beide platformen is hoog. Waarbij het op Instagram niet eens mogelijk is om via het web een bericht te plaatsen.

Beide platformen kennen persoonlijke en zakelijke accounts. Op het eerste gezicht verschillen deze niet veel van elkaar, maar de zakelijke accounts bieden bijvoorbeeld statistieken over je berichten, die je op de persoonlijke account niet ziet.

Beide platformen groeien in het aantal gebruikers dat zij hebben in Nederland en het dagelijks gebruik van de platformen. (Bron Newcom).

Pinterest en Instagram dagelijkst gebruik

Pinterest en Instagram, de verschillen

Het soort foto’s op de platformen verschillen. Waar op Instagram zelfgemaakte foto’s van ervaringen en belevenissen worden gedeeld, staat Pinterest vol met afbeeldingen van websites die mensen inspireren een wens of een droom te realiseren.

Op Instagram kun je deze foto’s ook bewerken. Op Pinterest is dat niet mogelijk.

De intentie waarmee Instagram wordt gebruikt zit hem echt in de social media hoek. Ervaringen delen met anderen. Pinterest is een zoekmachine, geen social media platform. Mensen gebruiken het om inspiratie op te doen en te bewaren.

Op Instagram zijn hashtags erg belangrijk. Gebruik van populaire hashtags in jouw branche bij je berichten helpt je de vindbaarheid van je berichten te verbeteren. Op Pinterest kun je beter geen hashtags gebruiken. Ze maken je pins niet beter vindbaar en vergroten alleen de kans een pinner juist kwijt te raken van jou pin. Omdat een hashtag hier wel klikbaar is en een zoekopdracht naar andere pins met hetzelfde woord (zonder hashtag) genereert.

Pinterest en Instagram hashtags

Instagram kent geen klikbare urls in de teksten bij de berichten. De enige url die klikbaar is, is die in je profiel. Op Pinterest hangt aan elke pin een klikbare url die de pinner naar de bronwebsite van de afbeelding brengt. Zo kan Pinterest dus veel traffic genereren naar je site. Bij Instagram is dat lastiger.

Pinterest en Instagram, nog meer verschillen

Op Instagram kun je foto’s leuk vinden en er op reageren. Reposten kan, maar alleen via apps van derden. Niet via het platform zelf. Op Pinterest kan je sinds kort pins niet meer leuk vinden. Je kan er wel op reageren en ze vooral repinnen of bewaren. Waarmee je ze met jouw volgers deelt.

Instagram kent ook stories en Instagram live. Daarmee leent Instagram zich dus perfect voor storytelling. Pinterest kent deze opties niet. Je kan er wel video’s pinnen, maar daar houdt het op.

In Nederland zijn Instagram gebruikers jonger dan Pinterest gebruikers. De leeftijdscategorie die het actiefst is op Instagram is die van 15-19 jarigen. Op Pinterest vind je meer 20-39 jarigen. (Bron Newcom).

Pinterest en Instagram gebruik leeftijdenInstagram heeft wel meer gebruikers in Nederland. 3,2 miljoen waarvan er dagelijks 1,5 miljoen actief zijn op het platform. Pinterest heeft 2,4 miljoen gebruikers waarvan er dagelijks 381.000 actief zijn. (Bron Newcom).

Zakelijk gezien is ook interessant dat je op Instagram kunt adverteren via gepromote berichten. Je kunt zelfs je campagnes op Facebook ook laten lopen op Instagram. Pinterest kent ‘Promoted Pins‘, maar deze zijn op dit moment nog steeds niet in te zetten in Nederland.

Wat past bij jou doel? Pinterest of Instagram? Of beiden?

Je ziet het, Pinterest en Instagram kun je hele andere dingen zijn hele verschillende platformen, waarmee je hele verschillende doelen kunt bereiken. Hoe bepaal je nu of de zakelijke inzet van Pinterest of juist van Instagram voor jou interessant is? Of zijn ze misschien allebei interessant om toe te voegen aan je social media strategie.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waar is mijn doelgroep actief? En de tweede vraag is: welke doelen wil ik bereiken met de inzet van het platform? En, kan ik passende content vinden voor het platform?

Hoe zet jij deze platformen in? Waar gebruik jij Pinterest vooral voor? En waar Instagram? Vertel het me in een reactie onder deze blog!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *