Pinterest case study: Klaver Makelaardij

Pinterest case study Klaver MakelaardijLeuk! Deze week kan ik een Pinterest case study met jullie delen. Het gaat om een Pinterest winactie.

Doel: lokaal meer naamsbekendheid verkrijgen en de diensten die Klaver Makelaardij aanbiedt onder de aandacht brengen. De resultaten: beide gelukt!

Hoe ze deze actie precies hebben aangepakt, lees je in deze blog.

Met dank aan Daniëlle Balfoort en Klaver Makelaardij voor het delen van al deze informatie!

De actie: Pin je droomtuin

Pinterest case study pinKlaver Makelaardij in Nieuwe Niedorp wilde op een positieve manier haar diensten onder de aandacht brengen bij haar doelgroep. Aangezien wonen een populair onderwerp is bij pinners, werd gekozen voor actie op Pinterest. Een nieuw medium voor de makelaar. Samen met Daniëlle zetten zij een Pinterest winactie op: Pin je droomtuin!

Om mee te doen moesten pinners alles over hun droomtuin pinnen op een bord met de titel #Klaverdroomtuin. Het meest inspirerende bord won een waardebon t.w.v. € 150,- van Tuincentrum De Boet. De actie liep een maand (1 tot 30 juni) en de winnaar werd via Facebook bekend gemaakt.

Om mensen op weg te helpen maakte Klaver Makelaardij ook een eigen bord op Pinterest met pins ter inspiratie: Klaver Pin en Win acties.

De actie werd aangekondigd in de nieuwsbrief en uiteraard werden er pins en Facebook berichten geplaatst over de actie. Ook op de site was een bericht te vinden over de actie met de voorwaarden.

De resultaten

Klaver Makelaardij is tevreden over de resultaten van de actie. Ze zagen de interactie op hun social media kanalen stijgen en hebben daar positieve reacties gekregen van mensen. De actie heeft op een positieve manier bijgedragen aan de lokale naamsbekendheid rondom een relevant onderwerp: wonen. En het aantal volgers op het Pinterest account is gestegen.

Dan nog wat cijfers:

 • Er zijn 65 #Klaverdroomtuin borden gemaakt met in totaal 2730 pins.
 • Het Pinterest account van Klaver makelaardij heeft zo’n 50 nieuwe volgers gekregen.
 • Het bezoek aan de website is in de maand actieperiode gemiddeld gelijk gebleven.
 • Het Facebook bericht van 5 juli waarin de winnaar bekend gemaakt werd heeft 4200 personen bereikt (dat is veel in vergelijking met andere berichten op de pagina).

Pinterest case study facebook bericht winnaar

Pinterest case study: lessons learned

Uiteraard is deze actie niet te vergelijken met bijvoorbeeld de eerste grote Pinterest actie in Nederland van IKEA. Maar daar ging het Klaver Makelaardij ook niet om. Zij wilden hun doelgroep lokaal bereiken en bouwen aan een positief imago rondom hun bedrijf. Dat is gelukt. Daarom gaan ze een dergelijke actie zeker herhalen in de toekomst.

Dan zullen er wel een aantal dingen anders aangepakt worden. Lessen geleerd tijdens deze pin it to win it actie!

De voorwaarden voor deelname zijn met opzet eenvoudig gehouden om de drempel om mee te doen zo laag mogelijk te houden. Bij een volgende actie zal in ieder geval de voorwaarde worden toegevoegd dat pinners om mee te kunnen doen, het Pinterest account van Klaver Makelaardij moeten volgen. Dat levert waarschijnlijk meer volgers op dan nu het geval was.

Daarnaast bleken de borden van deelnemers niet 1,2,3, te verschijnen in de zoekresultaten op Pinterest. Zelfs niet via de hashtag #Klaverdroomtuin. Pinterest bleek zo’n 7 dagen nodig te hebben om een bord te indexeren, zodat het zichtbaar werd in zoekopdrachten via de zoekmachine. Een oplossing hiervoor zou zijn deelnemers hun bord aan te laten melden als het af is. Bijvoorbeeld via een pagina op de website of een eenvoudig aan te maken formulier in Google. Daarmee weet je zeker dat je alle deelnemende borden boven tafel krijgt.

Deze keer is ervoor gekozen om Instagram niet mee te nemen in de actie. Dat gaat een volgende keer zeker wel gebeuren. Om ook daar meer interactie en naamsbekendheid te krijgen.

Pinterest case study Facebook bericht

Wat vind ik van deze Pinterest winactie

Zelf vind ik deze actie heel sympathiek en ik denk ook zeker geslaagd. Heel niet slecht om 65 deelnemers te krijgen op een actie die lokaal is ingestoken, via een Pinterest account dat net gestart is en nog aan bekendheid moet winnen.

De voorwaarden voor deelname eenvoudig houden, is heel slim. Maar maak ze niet te eenvoudig. Zorg ervoor dat ze bijdragen aan de doelen die je wilt bereiken met de actie. Als je meer volgers op Pinterest wilt krijgen, is een voorwaarde ‘volg ons op Pinterest’ helemaal niet raar om toe te voegen. Daar zal geen pinner zich aan storen.

Wat ik zeker zou doen bij een volgende actie is mensen hun bord laten registreren. Dan weet je zeker dat je geen deelnemers mist.

Pinterest case study klaverdroomtuin borden

Als je mensen ook naar je website wilt halen, kun je dat doen door een registratie formulier op je website te plaatsen. Plaats dan op die pagina ook hier en daar een call to action om verder te kijken op de site, verder dan het registratieformulier.

Als je mensen juist naar Facebook wilt halen, laat ze de registratie dan doen via een app op de Facebookpagina. Mensen dan vragen om ook de Facebook pagina leuk te vinden voor deelname aan de actie, is dan ook niet vreemd.

Kiezen voor de tuin als plek waarover gepind moet worden, vind ik slim. Zeker in de zomer! Het is actueel en gerelateerd aan wonen. Ik zou me ook voor kunnen stellen dat je een actie inricht rondom badkamers of babykamers. Typische plekken in huis die mensen aanpakken als ze gaan verhuizen. En dat is het moment dat je als makelaar in beeld wilt komen.

Wat vind jij van deze Pinterest case study?

Wat vind jij van deze Pinterest winactie? Heb je tips op opmerkingen? Vind je het interessant, leerzaam om te lezen over een dergelijke Pinterest case study? Of heb je zelf een actie gehouden waarover je graag een Pinterest case study wilt delen op deze blog? Laat het me weten in een reactie onder deze blog!

2 antwoorden
 1. Irms
  Irms zegt:

  Bedankt voor het delen! Ik ben erg geïnteresseerd in online marketing en social media, en zeker in combinatie met Pinterest. Zelf heb ik er nog niet zo veel ervaring mee, maar ik werk er hard aan om zo veel mogelijk te leren. En het delen van dit soort blog posts (zeker in het Nederlands) helpt hier enorm bij. Heel interessant en hopelijk volgen er meer! Groet Irms

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *