Veranderingen op Pinterest op komst!

Veranderingen op Pinterest op komst!Misschien heb je ze al gespot of heb je er al over gehoord of gelezen. Er zijn een aantal veranderingen op Pinterest op komst.

Zo heb je misschien opgemerkt dat je op pins ineens gigantisch veel hogere aantallen ziet voor repins. Of ontbreken de beschrijvingen bij een pin in je feed.

Hoe gaat dit werken? En wat heeft dit te betekenen voor jouw pins en de vindbaarheid ervan? Ik vertel er je graag meer over!

Test met twee grote veranderingen op Pinterest

Nog niet iedereen ziet het, maar Pinterest test op dit moment twee grote veranderingen:

 • Test 1: Het aantal repins dat getoond wordt op een pin is een optelsom van alle repins die alle pins met dezelfde bronwebsite samen hebben gekregen. Je ziet niet langer het aantal repins dat jouw specifieke pin kreeg.
 • Test 2: Beschrijvingen toevoegen aan pins is niet meer ‘verplicht’. Ze worden alleen nog getoond als de pinner deze persoonlijk heeft toegevoegd of ze worden automatisch gegenereerd door Pinterest.

Deze veranderingen op Pinterest kun je spotten op het web of in de Android apps. In de iPhone en iPad app worden ze nog niet uitgerold.

Sommige pinners worden hier heel blij van anderen niet. In mijn ogen hebben beide wijzigingen grote voordelen. Zeker voor het zakelijk inzetten van Pinterest. Ik leg je graag uit waarom ik dat denk.

1. Summary pins

De eerste van de twee grote veranderingen op Pinterest waarmee getest wordt, zijn de ‘Summary Pins’ met nieuwe aantallen voor repins en leuks op een pin. Pinterest zegt hier het volgende over in haar helpcentrum:

Veranderingen op Pinterest op komst, helpcentrum

Hoe werkt dit precies? Meerdere pinners kunnen dezelfde afbeelding pinnen van een website. Als het over jouw website gaat, zie je het liefst dat zo veel mogelijk verschillende mensen dat doen. Immers, hoe meer mensen de afbeelding pinnen, hoe meer links naar jouw website er op Pinterest verschijnen.

Elke pinner die een afbeelding pint, plaatst deze pin op één van zijn of haar borden. Dat kan een populair bord zijn met veel volgers. Daarmee is de kans op repins (en leuks) van deze pin groot. Dat vergroot dan weer de kans op een groter bereik voor de link naar jouw site die aan deze pin verbonden is. De pin kan ook op een minder populair bord belanden, wat de kans op repins en een groot bereik kleiner maakt.

Zo kan dezelfde pin via het ene bord bijvoorbeeld 500 repins krijgen en via het andere bord maar 5. Pinners die de pin van het eerste bord zien, kunnen denken, dat is een interessante pin. Hij heeft al 500 repins gekregen! Terwijl pinners die de pin via het andere bord zien precies het tegenovergestelde kunnen denken. Terwijl het gaat over dezelfde pin en dezelfde achterliggende website.

Veranderingen op Pinterest op komst, pin van dezelfde bron

Nu Pinterest de repins (en leuks) van alle pins van dezelfde afbeelding afkomstig van dezelfde bronwebsite bij elkaar optelt, verdwijnt dit mogelijk vertekende beeld. Pinners zien nu welke pins echt populair zijn op Pinterest.

Stel de eerder genoemde pin is niet op twee borden gepind maar op acht. Op het ene bord heeft hij 500 repins gekregen, op het andere bord 5 en op de overige zes borden 5.000, 2, 12, 45, 320 en 17. Dan wordt het nieuwe aantal repins dat Pinterest op al deze pins toont 5.901 (= 500 + 5 + 5.000 + 2 + 12 + 45 + 320 + 17).

Veranderingen op Pinterest op komst, summary pin

Het totaal aantal van 5.901 repins (of leuks) op elk van de acht pins toont elke pinner via elk van deze pins op elk van deze borden hoe interessant pinners deze pin echt vinden. In mijn ogen kan dat alleen maar ten goede komen aan de waardering en het succes van goede content op Pinterest!

Voor degenen die toch graag willen zien hoe hun specifieke pin het heeft gedaan, om te kunnen zien hoe succesvol een beschrijving bijvoorbeeld was, je kunt dit nog steeds zien in de Pinterest tool Tailwind.

Ook kun je via de nieuw knop op een pin ‘See all pinners’ zien wie deze pin nu precies heeft leuk gevonden of gerepind.

Veranderingen op Pinterest op komst, see all pinners

2. Beschrijvingen bij pins

De tweede van de veranderingen op Pinterest waarmee getest wordt, heeft alles te maken met beschrijvingen bij een pin. Pinterest meldde hier het volgende over:

“We’re no longer requiring that you add a note when you Pin, and we’re only showing you the note on a Pin if it was specifically added by it’s Pinner. We hope this is more useful than assuming everyone wants to keep the previous Pinner’s way of describing a Pin.

We added universal descriptions, created automatically from a variety of sources, to make sure Pins without personal notes have some useful information on them. We’re continuing to refine these to make sure they’re the best descriptions available.” (bron: Tailwind)

Zo is het dus niet langer noodzakelijk om een beschrijving aan een pin toe te voegen. Pinterest voegt in zo’n geval een automatische beschrijving toe gebaseerd op verschillende bronnen.

Ook wordt de beschrijving van een vorige pinner niet meer overgenomen. Als je zelf geen beschrijving toevoegt als je een pin repint, toont Pinterest simpelweg geen beschrijving.

Zelf heb ik deze verandering nog niet gespot op Pinterest binnen mijn account. Hoe dit er precies uitziet, kan ik je dus nog niet laten zien. Ik heb al wel gehoord dat verschillende pinners überhaupt geen beschrijving meer zien bij een pin in hun feed totdat ze doorklikken op de pin en hem openen.

Veranderingen op Pinterest op komst, beschrijvingen pinPersoonlijk word ik hier blij van. Dit betekent een einde aan de eindeloze verspreiding van niets-zeggende teksten bij pins als ‘OMG’ of ‘Schitterend!’ of eindeloze lijsten hashtags. Pinners die een beschrijving bij hun pins willen zien, worden gedwongen hier zelf over na te denken en zelf waarde toe te voegen aan een pin. Zo niet, dan kan Pinterest zelf een automatische beschrijving genereren die meer toevoegt dan ‘OMG’.

Zakelijk gezien is hier helemaal niets mis mee. Je wordt er alleen nog eens extra op gewezen dat je jouw eigen pins een goede beschrijving meegeeft. Dat komt alleen maar ten goede aan de vindbaarheid van je pins.

Twee positieve veranderingen op Pinterest!

In mijn ogen zet Pinterest met deze twee veranderingen verdere stappen om de kwaliteit van de content op het platform te vergroten. Zodat het nog beter kan functioneren als inspiratiebron voor pinners. Als je Pinterest zakelijk inzet, wordt alleen maar nog duidelijker dat goede content meer kans van slagen heeft op Pinterest. En daar is in mijn ogen helemaal niets mis mee! Ik ben benieuwd of deze veranderingen na de test ook echt uitgerold zullen worden op Pinterest.

Wat vind jij? Heb je de veranderingen al gespot? Word je er blij van of juist helemaal niet? Laat het me gerust weten in een reactie onder deze blog!

4 antwoorden
 1. Magda Rijs ( customize your world)
  Magda Rijs ( customize your world) zegt:

  Ik zie het inderdaad ook al eens tijdje. Zat op jouw blog te wachten tot je het me ging uitleggen 😉
  hmmmm, ik vind het niet alleen maar positief. Omdat het alleen nog maar zakelijk lijkt te zijn. Ik wil toch graag ook zien wat MIJN pins doen, en niet alleen via Tailwind… Het wordt er op deze nieuwe manier -streven-naar-zoveel-mogelijk-pins- van. Eerder zag je dus niet hoe populair het beeld op Pinterest was. Nu wel. En daardoor vind ik bepaalde pins nu niet zo interessant meer. (Maar dat kan wel meer originaliteit opleveren van mijn kant… Dat dan weer wel…)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *