Pinterest gaat Nederlands met eigen nl-url!

Pinterest gaat Nederlands met eigen NL-url. Blog door @suuswartenberghAfgelopen week kreeg ik er verschillende vragen over. Bij het inloggen op Pinterest op het web verscheen de melding “Ter informatie: We hebben je doorgestuurd naar nl.pinterest.com zodat je optimaal van Pinterest kunt genieten.” Wat betekent dat? Pinterest gaat Nederlands! Ik ging op onderzoek uit.

Daarnaast heb ik een leuk kado voor je! 50 euro korting op de Dutch Social Media Summit eind september 2016. Een social media event met 10 internationale sprekers uit de VS, Canada, Groot Brittanië en Duitsland. Natuurlijk ontbreekt een Pinterest expert niet! Lees verderop in mijn blog hoe je met korting kaarten regelt.

Pinterest gaat Nederlands!

In oktober afgelopen jaar kondigde Pinterest het al aan. Alle pinners gaan lokaal zoeken. Nederlanders zullen hierdoor sneller pins van Nederlandse afkomst vinden op Pinterest. Zeker interessant wanneer jij je met jouw bedrijf richt op klanten in Nederland.

Nu lijkt het echt zo ver te zijn. We krijgen zelfs een eigen Pinterest url in Nederland: nl.pinterest.com. Vandaar de melding: “Ter informatie: We hebben je doorgestuurd naar nl.pinterest.com zodat je optimaal van Pinterest kunt genieten.

Pinterest gaat Nederlands, melding

Het blijkt dat we niet de enige zijn. De UK, Duitsland, Frankrijk en Italië hebben ook hun eigen Pinterest url bijvoorbeeld. Zie de afbeelding hieronder.

Pinterest gaat Nederlands, andere landen

Ik moet je eerlijk zeggen, ik heb zelf nog niet het idee dat ik op nl.pinterest.com meer of sneller Nederlandse content / pins vind en zie in mijn feeds. Dat ik überhaupt andere pins zie dan wanneer ik ingelogd ben op pinterest.com. Misschien heeft dat nog tijd nodig.

(Mocht je dat gevoel nu wel hebben en liever weer ‘gewoon’ op pinterest.com actief zijn, dan kun je Pinterest ‘voor de gek’ houden door bij je instellingen bij land voor VS te kiezen en je taal op Nederlands te laten staan).

Wat vind jij?

Pinterest gaat Nederlands, wat vind jij daarvan? Ben je blij met nl.pinterest.com? Zie je verschil in de pins die in je feeds verschijnen? Of merk je er nog niets van? Laat het me weten in een reactie onder deze blog!

Met fikse korting naar de ‘Dutch Social Media Summit’!

En dan het kado waar ik het over had! Op 20 september 2016 vind de eerste Dutch Social Media Summit plaats. Duurt nog even, maar dan heb je vast nog plek in je agenda 😉

Tijdens dit event, dat de hele dag duurt, geven 10 internationale sprekers workshops over verschillende social media platformen, SEO, Google analytics en Google Adwords.

Dutch Social Media Summit

Uiteraard is er een sessie over Pinterest! Deze wordt gegeven door Beth Hayden. Zij is Pinterest expert en auteur van ‘Pinfluence‘ één van de eerste Pinterest marketing boeken.

Naast bijvoorbeeld de Pinterest sessie kun je nog 3 andere sessies volgen op deze dag. Alles over de Dutch Social Media Summit lees je op de website van het event.

Het mooie is, jij kunt er met een fikse korting bij zijn! Als je kaarten koopt via de website van de Dutch Social Media Summit, en bij aanmelden de kortingscode suwa-pindoctor gebruikt, krijg je EUR 50,- korting op de toegangsprijs van EUR 495,-. Dat is mooi meegenomen lijkt me! Zie ik je daar?

Pin ze!

8 antwoorden
 1. Caroline
  Caroline zegt:

  Stel dat je net begint met zakelijk pinterest en je je richt op NL met je business. Zou jij dan kiezen voor de nieuwe versie? En waarom wel/niet?

  Beantwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Hoi Caroline,

   Als Nederlanders je doelgroep zijn, zou ik pinnen in het Nederlands en ervoor kiezen je instellingen op Nederlands te zetten en dus te pinnen op deze nl url van Pinterest. Nederlandse accounts gaan automatisch over naar deze Pinterest url en ik vermoed dat het gros van de Nederlanders daar zich niet eens van bewust is 🙂

   Iemand een ander idee daarover?

   Pin ze!
   Suzanne

   Beantwoorden
 2. Marjolein Katsma
  Marjolein Katsma zegt:

  Wat heet “optimaal?”

  Ik heb (nog) geen Pinterest account. Dit bericht maakt dat ik er nog eens extra over zal nadenken of ik daar wel aan begin. Ik richt mij niet specifiek op Nederland. En ik wil bij voorkeur een interface in het Engels zien en ook geen afgepaald gebied dat alleen voor-en-door Nederlanders is.

  Suzanne, je suggestie “voor VS te kiezen en je taal op Nederlands te laten staan” gaat voor mij dus niet op en hoezo ‘VS’? Kun je ook kiezen voor “wereld?

  Ik hou niet van hokjes, en dat hokje dat Pinterest kennelijk bedacht heeft, daar pas ik niet in. *Als* ik Pinterest ga gebruiken dan richt ik mij op de gehele wereld. Maar kan ik die met Pinterest (nog) wel bereiken?

  Beantwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Hoi Marjolein,

   De Pinterest interface in het Engels blijven zien, is heel eenvoudig. Pinterest geeft je de mogelijkheid zelf te bepalen in welke taal je Pinterest gebruikt. Kies bij de taal instelling voor Engels (UK) bijvoorbeeld en je ziet alles in het Engels. Behalve beschrijvingen van pins en borden die pinners zelf niet in het Engels geplaatst hebben. Dus daar hoef je je niet aan te storen 🙂

   Verder kun je bij de instellingen een land van herkomst aangeven. Bijvoorbeeld VS of UK of NL, etc. Pinterest gaat daarmee inderdaad beïnvloeden welke pins je eerder zult zien in je feeds of bij de resultaten van zoekopdrachten. De gedachte daarachter is, dat de meeste pinners graag pins vinden waar ze direct in hun eigen omgeving actie op kunnen ondernemen. Dus als ze bijvoorbeeld een leuke vakantiebestemming ontdekken op Pinterest, dat ze daarover pins kunnen vinden van het reisbureau dat op de hoek zit en ze de trip daar direct kunnen boeken. In plaats van een reisbureau in Spanje of Engeland.

   Dat dit voor jou niet geldt, dat kan natuurlijk. Het is ook niet zo, dat je door te kiezen voor Nederland of VS of welk land dan ook helemaal geen pins meer ziet uit andere delen van de wereld. Ze krijgen alleen geen voorrang. Dus je blijft zeker pins vanuit de hele wereld zien, en je blijft ook zeker de hele wereld bereiken met je pins. Het is niet zo dat bepaalde pins niet meer toegankelijk zullen zijn voor je.

   Dus ik denk dat het wel meevalt met het hokjes-idee. En je bent natuurlijk vrij om helemaal niet met Pinterest aan de slag te gaan. Als het niet bij jou past, laat Pinterest dan vooral links liggen.

   Groetjes!
   Suzanne

   Beantwoorden
   • Marjolein Katsma
    Marjolein Katsma zegt:

    Hoi Suzanne,

    Ik ben geloof ik niet helemaal duidelijk geweest…

    Het gaat mij niet om wat ik te zien krijg. Ik ben fotograaf en overweeg om Pinterest als onderdeel van mijn marketing te gebruiken. Ik ben bang dat deze “nationalisering” het moeilijker zal maken om met mijn pins mijn doelgroep te bereiken – die is namelijk internationaal, ik richt me op geen enkel land in het bijzonder (en dat geldt ook voor Nederland).

    Voorbeeld: ik heb een serie foto’s gemaakt van huizen in India (met mijn woonplaats heeft dat dus niets te maken). Een architect in Houston (USA) is deel van mijn doelgroep daarvoor. Een fotograaf in India ook. Een India-liefhebber in Nederland ook.

    Zoland de site volledig “internationaal” is, zal ik alledrie even goed kunnen bereiken. Wat gebeurt er nu als ik plotseling wordt “ingedeeld” in Nederland? (Ben ik *verplicht* een land te kiezen bij instellingen, of is dat alleen een optie?) De Nederlander zal dan wellicht nog steeds mijn fotoserie vinden – maar hoe gaat dat met de Amerikaan en de Indiër? Kan ik die nog wel bereiken?

    Kortom, mijn bange vermoeden is dat de “nationalisering” weliswaar interessant is voor wie zich op een lokale doelgroep richt (minder “ruis”), maar juist zeer schadelijk voor diegenen die zich op een internationale doelgroep richten en vooral daarvan afhankelijk zijn in hun marketing (minder doelgroep!).

    Wat denk je?

    Beantwoorden
    • Suzanne Wartenbergh
     Suzanne Wartenbergh zegt:

     Hoi Marjolein,

     Helder!

     Je bent verplicht een land van herkomst en taal te kiezen als je een account aanmaakt. Je kunt niet kiezen voor wereld. Jammer in jouw geval 😉

     Deze instellingen hebben invloed op wat jij ziet. Je bepaalt hier niet mee wat anderen zien van jouw pins. Dat doen zij zelf via hun instellingen. Dus jou keuze heeft geen invloed op wat anderen van jouw pins zien.

     Pinterest toont sowieso pins die van een nederlandse url komen, eerder via nl.pinterest.com aan mensen die bij hun instellingen kiezen voor NL (dat is tenminste het idee). Als je dus een nederlandse url voor je website hebt, dan heb je hier geen invloed op.

     Als jij pins plaatst met engelstalige beschrijvingen en zoekwoorden in het engels, zullen je pins gevonden blijven worden door niet-nederlanders. Ik kan je nog niet vertellen hoeveel ‘last’ je zult hebben van de invloed van de filter die Pinterest legt op de zoekresultaten, maar ik weet zeker dat het niet zo zal zijn dat je pins alleen maar door nederlanders gevonden zullen worden.

     Zeker niet als je aantal volgers oploopt, je regelmatig pint, engelstalige beschrijvingen en zoekwoorden gebruikt en je pins bijvoorbeeld ook op internationale groepsborden verschijnen.

     Kom je hier verder mee?

     Groetjes, Suzanne

     Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *