Het Pinterest plan voor 2015: mannen, relevantie, adverteren

Pinterest plan voor 2015 mannen relevantie adverterenAfgelopen week was er veel Pinterest nieuws. De overname van Kosei, een bedrijf gespecialiseerd in software die leert wat mensen interessant vinden.

De aankondiging dat Pinterest zoekresultaten gaat afstemmen op het geslacht van de pinner.

En de berichten over Pinterest’s advertentie offensief.

Daarmee wordt het Pinterest plan voor 2015 glashelder. Om de plek op het web te worden als het over ontdekken gaat, zal Pinterest zich richten op drie dingen: mannen, relevantie en adverteren.

Mannen naar Pinterest halen

Pinterest heeft de ambitie ‘the go to place for discovery on the web‘ te worden. Met andere woorden Pinterest wil voor ontdekken en inspiratie opdoen op het Internet zijn wat Google is voor zoeken op het web.

In mijn ogen hebben ze die potentie zeker! Voor het opdoen van ideeën gebruik ik Google al lang niet meer. Wel kun je me hiervoor vinden op Pinterest. Ik vind daar veel beter en sneller wat ik zoek. Maar ik ben een vrouw, zoals zo’n 70-80% van de Pinterest gebruikers wereldwijd.

Pinterest plan voor 2015 zoekresultaten mannen

Als je de inspiratie zoekmachine van het Internet wilt zijn, wil je dat zijn voor zowel mannen als vrouwen. En mannen zijn, met name in Amerika, lang niet zo enthousiast over het platform als vrouwen. Niet 1,2,3 vanwege het gebrek aan interessante content voor hen op Pinterest, wel vanwege het imago dat Pinterest daar heeft. ‘Je kunt er toch alleen maar recepten, kapsels en andere vrouwen-zaken vinden’ is de gedachte.

Zie daar de intrede van zoekresultaten gebaseerd op het geslacht van pinners. In de blog ‘Search is getting smarter!‘ legt Pinterest uit dat het vanaf nu mogelijk is zoekresultaten te ontvangen op basis van het gegeven of je man of vrouw bent. Pas daarvoor de nieuwe instelling ‘geslacht’ aan bij de accountinstellingen van je persoonlijke account.

De gedachte hierachter, als mannen op Pinterest beter kunnen vinden wat hen interesseert, zullen ze het platform ook vaker gebruiken.

Pinterest plan voor 2015 instelling

Daarnaast roept Pinterest via hun business blog op om ook als bedrijf vooral de mannen op Pinterest niet te vergeten. In de blog ‘Reach men, the fastest-growing demographic on Pinterest‘ vertellen ze alles over hoeveel mannen er wèl gebruik maken van Pinterest en geven ze voorbeelden van succesvolle accounts en borden gericht op mannen.

Relevantie pins en aanbevelingen

Maar wat voor mannen geldt, geldt uiteraard ook voor vrouwen. Iedereen wil op Pinterest vinden wij hij of zij daar zoekt. Zo snel en gemakkelijk mogelijk. En als Pinterest je daarbij kan helpen door je suggesties te doen voor borden en pins die voor jouw relevant zijn op basis van informatie over jouw interesses, dan wordt je daar blij van. Tenminste als deze suggesties ook echt relevant zijn voor jou als pinner.

Om dat te kunnen is slimme software nodig. Software die leert van het zoekgedrag van elke unieke pinner. Software die een berg aan data kan verwerken en op basis daarvan voor de pinner ècht relevante suggesties kan geven. Zo kan Pinterest steeds beter inschatten wat een unieke pinner zoekt en dit bijvoorbeeld toepassen bij het geven van zoekresultaten en gerelateerde pins.

Met dat doel kondigde Pinterest afgelopen week op haar engineering blog in het bericht ‘The future of machine learning at Pinterest‘ de overname van de startup Kosei aan. ‘With the addition of the Kosei team, we can supercharge our existing graph to help brands reach people at the right moments, and improve content for Pinners.’

Pinterest plan voor 2015 Kosei

Adverteren op Pinterest

Om de toekomst van Pinterest te garanderen, zal het platform geld moeten gaan genereren. Dat adverteren door middel van Promoted Pins daar een belangrijke rol in zal spelen mag inmiddels duidelijk zijn. Maar om echt interessant te zijn voor marketeers is betere ‘tragetting’ van advertenties op Pinterest noodzakelijk. In een interview met AdExchanger erkent Pinterest COO Dan Faul dat, ‘Our targeting now is insufficient.

Doel van Pinterest is om samen met advertentie partners deze ‘targetting’ verder te ontwikkelen. Pinterest wil het bedrijven mogelijk maken om ook data uit hun eigen CRM systeem te kunnen koppelen en Pinterest en deze zo te kunnen gebruiken om advertenties beter te richten.

Verder wil Pinterest alle informatie rondom intenties van pinners (denk aan alle borden met verlanglijsten, ‘bucket-lists’, droomreizen etc.) toegankelijk maken voor ‘tragetting’. ‘Our users are expressing their future intent. It’s not the shoes they bought last week, or where they went on vacation six months ago.‘ (bron: Wall Street Journal blog). De overname van Kosei kan je hier natuurlijk niet los van zien…

Pinterest plan voor 2015 promoted pins

Is dit Pinterest plan voor 2015 de weg naar succes voor het platform?

Slimme en, ik denk, broodnodige zetten voor Pinterest. De enige mogelijke zetten zelfs als je het mij vraagt, gezien de doelstelling van Pinterest: de inspiratie zoekmachine van het Internet zijn. Dan moet je dat zijn voor zowel man als vrouw en moet je als geen ander weten waar je gebruikers naar op zoek zijn. Sterker nog, je moet weten waarnaar elke unieke gebruiker zoekt. Je raakt gebruikers kwijt als de content die je aanbiedt niet aansluit bij waar zij naar zoeken.

En advertenties toelaten op het platform daar kun je niet aan ontkomen als je als bedrijf wilt blijven bestaan. Uitdaging is deze zo goed aan te laten sluiten bij de interesses en intenties van pinners, dat ze niet gaan irriteren en echt passen. Pinner blij, adverteerder blij!

Interessante, serieuze en spannende ontwikkelingen. Ik ben heel benieuwd wat ze gaan brengen. Wat denk jij? Deel het gerust in een reactie onder deze blog!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *