Wat betekent de nieuwe Pinterest Smart feed voor jouw zichtbaarheid?

Wat betekent de Pinterest Smart feed voor jouw zichtbaarheid?Misschien is het je opgevallen. De Pinterest home feed ziet er anders uit. Mobiel en op het web. Je pins worden minder goed gevonden of juist beter. Je krijgt minder snel nieuwe volgers of juist sneller. Hoe komt dat? Wat is er veranderd?

De Pinterest Smart feed heeft de home feed, zoals we die kennen, vervangen. Niet langer komen alle pins van borden die iemand volgt voorbij. Een algoritme bepaalt wat een pinner ziet als hij of zij Pinterest opent. Vergelijkbaar met hoe Facebook bepaalt wat iemand wel en niet ziet in zijn of haar nieuwsoverzicht.

Dat heeft gevolgen voor de zichtbaarheid van jouw pins.

Hoe je daar slim op inspeelt en ervoor zorgt dat je pins blijven verschijnen in de nieuwe Pinterest Smart feed, vertel ik je graag!

Wat is de nieuwe Pinterest Smart feed?

In de oude vertrouwde Pinterest home feed, het overzicht van pins dat een pinner zag zodra hij inlogde op Pinterest, verschenen in chronologische volgorde alle nieuwe pins op borden en accounts die de pinner volgde. Met links bovenaan de meest recent geplaatste pin. Hoe verder naar rechts en naar beneden in de feed, hoe ouder de pins.

In de Pinterest Smart feed ziet een pinner iets anders. Een mix van drie soorten pins:

 1. Pins van mensen en borden die de pinner volgt. Maar alleen pins van hoge kwaliteit.
 2. Gerelateerde pins. Pins waarvan Pinterest denkt dat de pinner ze interessant zal vinden, gebaseerd op zijn of haar pin gedrag.
 3. Pins gepind in interesses die een pinner volgt.

Met de nieuwe Smart feed wil Pinterest de beleving van het platform verder verbeteren. De kwaliteit van de Pinterest ervaring verhogen. Niet langer geld dat de nieuwste pins als eerste worden getoond, maar wel de meest interessante pins. In een blog op de ontwikkelaars pagina legt Pinterest exact uit hoe de Smart feed werkt.

Pinterest smart feed schema

Hoe beoordeelt Pinterest pins voor de Smart feed?

Op basis waarvan bepaalt Pinterest nu of een pin getoond wordt in de Smart feed? Daarvoor gebruikt Pinterest twee maten (bron: Ahology):

 1. Hoe invloedrijk is de pin? Hoeveel pins dragen een link naar dezelfde bron afbeelding? Dus, hoe vaak is de afbeelding gepind vanaf de bronwebsite.
 2. Hoe actief de pinner is die de pin plaatst. Hoe vaak pint deze persoon en welke kwaliteit hebben de pins die hij of zij op Pinterest plaatst?

Zo blijven jouw pins in de Pinterest Smart feed verschijnen!

Om ervoor te zorgen dat pins van jouw website een hoge beoordeling krijgen en verschijnen in de  Pinterest Smart feed, is regelmatig pinnen alleen niet meer genoeg. Ook het hebben van veel volgers is geen garantie voor een goede zichtbaarheid van je pins. Om zichtbaar te zijn op Pinterest, zal je een andere tactiek moeten gaan hanteren.

Zeven tips die helpen ervoor te zorgen dat jouw pins een hoge beoordeling krijgen van Pinterest en getoond zullen worden in de Pinterest Smart feed:

 • Houd de Pinterest statistieken in de gaten. Vooral het tabblad ‘Jouw publiek’ en de ‘Interesses’ van je volgers. Pin wat zij interessant en dus kwaliteit vinden!

Pinterest Smart feed Je publiek

 • Zorg dat het beeldmateriaal op je website Pinterest-waardig is, zodat niet alleen jij het van je website pint, maar juist ook anderen. Pinners in je doelgroep. Hoe meer verschillende mensen dezelfde afbeelding van jouw website pinnen, hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld staande, visueel aantrekkelijke afbeeldingen en activeer Rich Pins voor je website.
 • Plaats een beschrijving bij elke pin die je plaatst! Een pakkende tekst met woorden, waarmee je doelgroep zoekt op Pinterest. Zo worden je pins gevonden.
 • Plaats vergelijkbare beschrijvingen bij de afbeeldingen op je website. Deze verschijnt automatisch op een pin als er van je site gepind wordt. Hoe beter de beschrijving, hoe groter de kans dat een pinner deze laat staan. Zoekwoorden in deze beschrijvingen vergroten de vindbaarheid van de pins.
 • Pin meerdere keren per dag. Zo kwalificeert Pinterest je als actieve pinner.
 • Pin alleen van websites die je kunt kwalificeren als een betrouwbare bron.
 • Controleer altijd de bron van een pin voordat je hem repint, door eerst even door te klikken op de pin. Kom je uit op de website waar de afbeelding daadwerkelijk te vinden is? Dit maakt je pins betrouwbaar en verhoogt de kwaliteit.

Pinterest smart feed, controleer bron pin

Wat vind jij van de nieuwe Pinterest Smart feed?

Eerlijk gezegd ben ik wel gecharmeerd van het idee dat de meest interessante pins voorrang krijgen boven de meest recente pins. Dat maakt Pinterest een kwalitatief beter platform en betere zoekmachine. Voorop gesteld dat de weging van de pins ook klopt en pinners inderdaad te zien krijgen wat zij het meest interessant vinden.

Dat betekent meer werk voor het effectief zakelijk inzetten van Pinterest. We zullen met zijn allen moeite moeten doen om ook precies datgene te pinnen waar onze volgers gelukkig van worden om ervoor te zorgen dat onze pins in de Smart feed verschijnen. Een uitdaging! Maar een mooie uitdaging als je het mij vraagt!

Uiteraard hangt dit alles samen met het uitrollen van de Promoted Pins. Als je pins niet meer per definitie getoond worden in de Smart feed van je volgers, dan wordt betalen voor het tonen van je pins interessanter.

Ben je blij met deze ontwikkeling of baal je als een stekker van de nieuwe Smart feed? Laat het me weten en plaats een reactie in het reactieveld onder deze blog!

6 antwoorden
 1. Marianne
  Marianne zegt:

  Hoi Suzanne,
  Ja! het heeft wat en ook wat” tegen” 😉
  Want ik vind pinnen wat men wil zien aan de ene kant wel fijnvoelend voor het krijgen van volgers, maar het betekent ook dat ik populaire pins op Pinterest moet vertonen, dus hoe authentiek kan ik zijn? Ik wil juist dingen tonen die nog niet 1000x gepinned zijn. Misschien zie ik het verkeerd….maar dank voor je geweldige uitleg!

  Beantwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Ja Marianne, het zal inderdaad een combinatie moeten worden tussen veel gepind en origineel. Maar ik zou zeker authentiek blijven! Door gebruik van slimme zoekwoorden in je beschrijvingen wordt je toch gevonden en pinners waarderen originaliteit zeker!
   Pin ze!
   Suzanne

   Beantwoorden
 2. Froukje
  Froukje zegt:

  Leuke en nuttige blog. Inderdaad een extra stimulans om pins inhoudelijk nog beter te maken. Ik vraag me alleen af of Pinterest in het bepalen van de relevantie van de pins rekening houdt met de taal waarin de omschrijvingen geschreven zijn. Wij pinnen in het Nederlands, maar het gros van de pins is natuurlijk in het Engels. Zouden we voor de vindbaarheid beter in het Engels kunnen pinnen?

  Beantwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   De taal voor je pins die ik je zou aanraden, is de taal van je doelgroep. Door hen wil je gevonden worden. En als zij zoeken met zoekwoorden in hun eigen taal (en dat doen Nederlanders) dan worden je pins gevonden. Los van wat er in de smart feed van iemand wordt getoond.
   Pin ze!
   Suzanne

   Beantwoorden
 3. Sjoep
  Sjoep zegt:

  Vreselijk, die nieuw smart feed! Ik haat t dat een bedrijf denkt te weten wat ik wil zien. Ik wil gewoonzelf alles zien wat nieuw in borden is geplaatst en bepalen wat daarvan leuk vind. Nu mis ik een hoop moois. Pinterest was een dikke 8 voor mij, nu een mager 6-je…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *