Pinterest mindset, hoe gebruiken pinners Pinterest?

Pinterest mindsetRecentelijk publiceerde Pinterest op haar business blog een artikel over de manier waarop pinners op Pinterest hun interesses verkennen. Waarom en hoe pinnen ze? Kortom hoe gebruiken pinners Pinterest? En welke Pinterest mindset hoort daarbij?

Er zijn vier verschillende Pinterest mindsets volgens het onderzoek. Welke zijn dat en hoe kun je daar gebruik van maken bij jouw Pinterest activiteiten?

Vier Pinterest mindsets

De vier mindsets ontstaan als je naar twee aspecten kijkt rondom een interesse:

 • Is de wens of vraag van de pinner concreet en helder of nog onduidelijk?
 • Hoe ‘dringend’ is deze wens? Gaat het over ooit of gaat het over vandaag?

Als je deze vragen combineert, ontstaan de vier Pinterest mindsets:

 1. Ik kijk gewoon even rond.
 2. Misschien kan ik…
 3. Mijn idee concreter maken.
 4. Ik weet wat ik wil.

hoe gebruiken pinners Pinterest 1

Ik kijk gewoon even rond

Dit zijn pinners die gewoon onbevangen aan het rondneuzen zijn op Pinterest. Op zoek naar ideeën of inspiratie met betrekking tot hun interesses. De modus waarin je heerlijk verloren kunt raken in al het moois dat je op Pinterest tegenkomt. ‘Welke lekkere recepten ontdek ik?’ Of ‘Zijn er nog leuke hardloopspullen te vinden?’

Misschien kan ik…

Deze pinner heeft al een beter idee over waar hij of zij naar op zoek is. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer het idee ook echt uitgevoerd zal worden. Hier vinden we de ‘bucket lists’ en verlanglijstjes. Dromen. ‘Misschien kan ik een reis maken naar Thailand?’ Of ‘Misschien kan ik een marathon gaan lopen?’.

Pinterest mindset 1

Mijn idee concreter maken

In deze Pinterest mindset is een pinner op zoek naar iets. Hij of zij weet nog niet precies naar wat, maar dit ‘iets’ moet wel gevonden worden voor een bepaalde tijd. Dit zijn de borden vol met plannen en cadeau ideeën. ‘Ik ben op zoek naar een cadeau voor mijn moeder’s verjaardag, maar wat?’ Of ‘We gaan in april een weekend naar de Ardennen, maar wat kan ik daar allemaal doen?’

Ik weet wat ik wil

Dit is een pinner met een concrete vraag. Hij of zij weet precies wat hij of zij zoekt en wanneer dit geregeld moet zijn. Snel! Dat zou een echt ‘taken’ lijstje zijn. (Die heb ik nog niet veel gezien op Pinterest). ‘Waar kan ik tijdens mijn vakantie in Egypte het beste gaan duiken?’ Of ‘Ik heb nieuwe wandelschoenen nodig voor onze wandeltocht aankomend weekend.’

Pinterest mindset 2

Een Pinterest bezoek

Een pinner kan tijdens het ontdekken op Pinterest van de ene naar de andere mindset verschuiven afhankelijk van de pins die hij of zij tegenkomt en de interesses die daarbij horen. ‘Dat recept heb ik vanavond nodig, maar wat een leuke idee kajakken in de Ardennen.’

Eenzelfde pin kan bij één pinner de ene mindset oproepen en bij een andere pinner een totaal andere mindset. Wat een mooie wandelschoenen! Die wil ik nu kopen. Of Leuke wandelschoenen, misschien moeten we dit weekend weer eens een mooie wandeling gaan maken.

Pinterest mindset 3

Customer journey

Deze vier mindsets zijn niets nieuws. Ze lijken verdacht veel op de verschillende stadia die een klant doormaakt in zijn besluitvormingsproces rondom het aanschaffen van een product of dienst. Eerst kijk je rond en doe je ideeën op, je raakt geïnspireerd. Vervolgens beperk je de keuzemogelijkheden en neem je een beslissing.

Wat betekent dit voor jouw Pinterest activiteiten?

Pin meerwaarde voor jouw doelgroep. Sluit aan bij de interesses van je doelgroep. Pin voor hen inspirerende, bruikbare, nuttige en deelbare pins. Zorg voor binding met jouw merk. Ook door interactie op Pinterest. Op die manier denken klanten aan je als ze in de ‘Ik weet wat ik wil’ mindset belanden!

Ga jij ‘anders’ pinnen met deze Pinterest mindsets in gedachten? Vertel het me in een reactie onder deze blog!

6 antwoorden
 1. Ron Holthaus
  Ron Holthaus zegt:

  Hoi Suzanne,
  natuurlijk weten we wel hoe dit proces werkt, maar toch goed om dit op een rij te zetten. Voor mij reden om meer pinborden te gaan creëren gericht op een bepaalde vraag, zoals: Waar kunnen we lekker eten in de buurt van het vakantiehuis? Of, waar vind ik de beste supermarkt? In dat verband jammer dat het niet mogelijk is adressen in te voeren bij de pin. Althans voor zover ik weet is dat nog steeds niet het geval, klopt dat?

  Beantwoorden
 2. Ruth
  Ruth zegt:

  Ik ga me alleerst richten op nog meer aansluiten bij herkenbaarheid/ referentie/ interesse. En wat ik nog helemaal niet doe: interactie in berichten. Daar voel ik mog een drempel: zit die ander daar op te wachten? Superblogs, dank!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *