Pinterest hashtags, hoe gebruik je ze? Zeven tips

pinterest hashtagsOp Twitter kent iedereen ze. Op Instagram zie je ze veel en ook op Facebook kom je ze steeds vaker tegen. Hashtags, woorden met een ‘#’ ervoor. Ook op Pinterest vind je ze. Hier werken ze net iets anders dan de hashtags op de andere social media platformen. Zo is er bijvoorbeeld verschil in het effect van een hashtag in de beschrijving van een bord, een account of een pin. Hoe werken Pinterest hashtags en hoe gebruik je ze slim? Zeven tips!

Wat zijn hashtags?

Hashtags zijn woorden gemarkeerd met een hekje: ‘#’. Door dat hekje direct, zonder spatie of ander leesteken, voor een woord te plaatsen, maak je van het woord een zogenaamde hashtag. Dat kan je dus doen met elk willekeurig woord. Meestal markeren hashtags een onderwerp of een zoekwoord.

Hoe werken hashtags?

Hashtags maken woorden makkelijk vindbaar, doorzoekbaar. Mensen die een bepaald onderwerp willen volgen, kunnen bijvoorbeeld simpelweg de hashtag over dat onderwerp volgen om op de hoogte te blijven. En, door diezelfde hashtag te plaatsen in hun bericht, reageren, als ze deel willen nemen aan de conversatie over het onderwerp.

Als je op een hashtag zoekt op een social media platform, zie je ook berichten met die hashtag van mensen die je niet volgt. En andersom als je een bericht met een hashtag plaatst, is dat ook vindbaar voor mensen die jou niet volgen. Een hashtag kan het bereik van je bericht dus enorm vergroten.

pinterest hashtag 1

Pinterest hashtags

Op Pinterest zie je hashtags in titels van borden, beschrijvingen van accounts, borden en pins. De enige plek waar ze klikbaar zijn, is in beschrijvingen van pins. Wanneer je daar op een hashtag klikt, zoekt Pinterest alle pins voor je die in de beschrijving diezelfde hashtag hebben staan.

Je vindt dan niet alleen pins met die hashtag, maar ook pins met hetzelfde zoekwoord zonder de hashtag. Of pins waarbij je het woord helemaal niet kan terugvinden in de beschrijving. Dat zijn pins waar het woord in de url van de pin te vinden is.

Op Pinterest zijn hashtags niet hoofdlettergevoelig. Als ik bijvoorbeeld zoek op #PinDoctor vind ik pins met #pindoctor, pindoctor en #PinDoctor.

Pinterest hashtags 2

Hashtags lijken alleen de vindbaarheid van pins te beïnvloeden op Pinterest. Het gebruik van hashtags in de titels van borden of beschrijvingen van borden of accounts, lijkt er niet voor te zorgen dat ze beter gevonden worden.

Als ik bijvoorbeeld in Pinterest zoek naar borden met #PinChat verschijnt een bord met deze titel zonder de hashtag eerder in de zoekresultaten dan een bord met de hashtag in de titel. Hoe de zoekfunctie van Pinterest in deze precies werkt, blijft een raadsel.

Pinterest hashtags 3Het eerste bord bevat overigens wel de #Pinchat, maar als laatste woord in de titel.

Hoe gebruik je Pinterest hashtags? Zeven tips

Praktisch, gebruik hashtags voornamelijk in de beschrijvingen van je pins. Gebruik ze bijvoorbeeld in een lopende zin. Of plaats ze aan het einde van de beschrijving. Zorg ervoor dat de beschrijving leesbaar blijft!

Pinterest hashtags 6

Plaats op Pinterest niet te veel hashtags in één pin. Dat maakt je beschrijvingen chaotisch, minder leesbaar en wekt de indruk dat je pin spam is.

Gebruik niet te veel woorden in een hashtag. Maximaal twee of drie. Hoewel pinterest geen onderscheid maakt tussen kleine letters en hoofdletters is het slim om ze allebei te gebruiken. Dat maakt je hashtag beter leesbaar. Bijvoorbeeld #PinChat en #PinDoctor.

Je kunt hashtags gebruiken voor je branding. De meest eenvoudige is een hashtag met je merknaam. Of bedenk een eigen unieke hashtag. Zorg ervoor dat hij makkelijk te onthouden is en leuk. Wat vinden jullie bijvoorbeeld van #PinDoctor? 😉

Gebruik hashtags voor speciale acties of wedstrijden. Voorbeelden hiervan zijn #PinToWin (meer algemeen), #pinyourcity (wedstrijd van Philips) of #Pintermission van Honda.

Pinterest hashtags 5

Sluit aan bij ‘bestaande’ meer algemene of trending hashtags als je wilt dat je pins gevonden worden in relatie tot bepaalde onderwerpen. In mijn geval zijn dat bijvoorbeeld #Pinterest, #Pinteresttips of #SocialMedia. Risico bij het gebruik van deze hashtags is wel dat je pins verloren raken in de massa van pins met deze hashtag.

Twitter voordeeltje. Als je in de beschrijving van je pin een hashtag plaatst en deze pin deelt op Twitter, maak je ook daar gebruik van de voordelen van die hashtag. Twee vliegen in één klap! Let op, deel niet al je pins met hashtags op Twitter. Spam je twittervolgers niet met pins. Plaats de hashtag vooraan in de beschrijving van je pin. Als je beschrijving te veel tekens heeft voor een tweet, zou de hashtag weg kunnen vallen.

pinterest hashtags 7

Gebruik jij Pinterest hashtags?

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen met het slim inzetten van hashtags op Pinterest. Plaats jij al hashtags in de beschrijvingen van je pins? Hoe doe je dat en werkt dat voor je? Ik hoor het graag van je in een reactie op deze blog!

4 antwoorden
 1. Jorien
  Jorien zegt:

  Hoi Suzanne, Ik ben op pinterest nog een nieuweling en twitter gebruik ik helemaal niet. Ik vraag me nu dus af wat de # toevoegt aan een gewone zoekterm in google bijvoorbeeld. Dus wat maakt het voor verschil of ik bij mijn merknaam in pinterest wel of geen # toevoeg. Bedankt, Jorien.

  Beantwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Hoi Jorien, Ik ben geen Google expert. Voor zover ik weet, heeft het toevoegen van een hashtag aan een woord in Google niet zo veel effect. Tenzij mensen natuurlijk zoeken met de hashtag voor het woord. Wat ik hier vertel over hashtags heeft te maken met de vindbaarheid binnen Pinterest. Je kunt overwegen een hashtag voor je merknaam te plaatsen binnen Pinterest en daarmee een unieke zoekterm maken. Maar een hashtag werkt beter wanneer je hem gebruikt voor een concrete actie, dienst, product etc, zoals bijvoorbeeld de Pinterest actie #Pintermission. De hashtag op zich wordt dan een ‘begrip’.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *