Pinterest campagnes, inspiratie

pinterest campagnesAls je Pinterest inzet, rijst al snel de vraag, hoe gebruik ik het in mijn campagnes? De ‘pin-it-to-win-it’ acties liggen voor de hand. Zelf ben ik daar niet van onder de indruk. Ze wekken bij mij dezelfde irritatie op als de ‘like-share-and-win’ acties op Facebook. Waar word ik dan wel blij van? De volgende vier Pinterest campagnes bijvoorbeeld. Laat je inspireren!

Puzzelen op Pinterest

Het is een ‘oudje’ en als campagne al vaak besproken, maar ik blijf hem briljant vinden. De legpuzzel Pinterest campagne van Peugeot Panama. Ze knipten foto’s van verschillende van hun modellen auto’s in vijf stukken. Verspreiden deze puzzelstukken over verschillende pagina’s op hun website. En puzzelen maar!

Elke deelnemer kon op zijn eigen account een bord maken met de naam van het model auto. Vervolgens begon de speurtocht naar de juiste puzzelstukjes. Eenmaal gevonden, moesten deze op de juiste volgorde op het bord gepind worden. Was de legpuzzel compleet, dan kon het bord worden aangemeld voor de wedstrijd.

Pinterest campagnes 3

Wat leverde deze wedstrijd op: traffic naar die pagina’s op de site waar Peugeot Panama die traffic wilde hebben. Volgers op Pinterest en heel wat publiciteit in blogs die deze Pinterest campagne de hemel in prezen. Origineel, creatief en geslaagd zou ik zeggen!

Helaas is het Peugeot Panama account van Pinterest verwijderd. Gelukkig had ik nog een screenshotje bewaard 😉

#Pintermission

Honda wist Pinterest ook op een originele manier in te zetten. Bij de lancering van hun nieuwe model, de CR-V, nodigden ze zes fanatieke pinners uit om 24 uur lang Pinterest te laten voor wat het is en een ‘#Pintermission‘ te nemen. Ze kregen elk $500,- om de dromen die zij op Pinterest pinden ook echt waar te gaan maken.

Pinterest campagnes 2

Elke pinner kon via een groepsbord pinnen op het Pinterest account van Honda om verslag te doen van zijn of haar #Pintermission. Zo kon elke pinner volgen wat er tijdens deze Pinterest pauze gebeurde.

Wat leverde deze campagnes op? Een enorm bereik op Pinterest met de pinners die alle zes ruim meer dan een miljoen volgers hebben. Door het gebruik van de hashtag kon ook Twitter ingezet worden, wat het bereik nog verder vergrootte. En ook over deze campagne is uitvoerig geblogd.

‘Really want these’

Unicef wist Pinterest ook heel krachtig in te zetten. Met het account van Ami Musa werd ons pinners eens flink een spiegel voor onze neus gehouden. Met zijn allen pinnen we onze borden vol met onze wensen en dromen. Maar wat zijn de dromen en wensen van een 13-jarig meisje uit Sierra Leone? Bekijk het op haar enige bord ‘Really want these‘.

Pinterest campagnes 1

Ellenlange pins

Uniqlo wist op Pinterest op een hele andere originele manier campagne te voeren. Geen wedstrijd, geen indrukwekkend account, maar massaal synchroon pinnen van opvallende, ellenlange pins met het doel ze in de ‘home feeds’ en zoekopdrachten van pinners naar boven te toveren.

Ook dit ‘Dry mesh project, resulteerde in veel publiciteit, blogs en ruim 90.000 views op YouTube voor het filmpje waarin verslag wordt gedaan van de Pinterest campagne.

Wil je de pins op Pinterest zien? Kijk dan eens op één van de Uniqlo accounts.

Wat vind jij van deze Pinterest campagnes?

Ik hoop dat deze Pinterest campagnes je inspireren en wat verder laten denken dan een ‘pin-it-to-win-it’ campagne. Ik ben benieuwd naar wat jij van deze campagnes vindt.

Als jij Pinterest campagnes tegen bent gekomen die zeker in dit rijtje thuis horen, hoor ik dat ook graag! Deel ze in een reactie op deze blog. Nog meer pinspiratie voor iedereen!

8 antwoorden
 1. AnjaVG
  AnjaVG zegt:

  Ik kan me niet voorstellen dat pin-it-to-win-it erg aanslaat. Hoewel iets gratis krijgen op Facebook nog steeds werkt, ik zou het niet op Pinterest doen.
  De campagne van Peugot vind ik echt super! Inspirerend!
  Pintermission kan mij niet bekoren. Het is iets dat alleen bedrijven met geld kunnen inzetten.
  De Unicef campagne raakt mij niet maar het brengt me wel op een ideetje. 🙂
  De Dry Mesh campagne kan ik als content specialist wel waarderen maar als pinner irriteert het me mateloos. Te opdringerig. Als je niet gewoon naar ons wil kijken, gaan we in je gezicht zitten. Brrrrr.

  Beantwoorden
 2. Lucia
  Lucia zegt:

  Tja, wat vind ik van deze campagnes. Stuk voor stuk leuk bedacht en origineel, maar hoewel ze allemaal wel voor een hoop exposure zorgen rijst bij mij toch de vraag in hoeverre je die exposure bij de juiste mensen teweeg brengt, nl. je doelgroep. Net als bij de pin it to win it acties op FB trek je volgens mij vooral mensen die uit zijn op een gratis voordeel in plaats van dat je mensen aantrekt die daadwerkelijk in jouw product geïnteresseerd zijn. Ik zou dus meer interesse hebben in acties toegespitst op mijn specifieke doelgroep…

  Beantwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Goed punt Lucia! Daar moet je natuurlijk rekening mee houden bij het opzetten van een campagne op Pinterest. Bereik je je doelgroep? Ik denk zeker dat met bovenstaande campagnes mensen bereikt worden die niet direct de doelgroep zijn van de betreffende organisaties. Maar ik denk ook dat ze zeker mensen bereiken die wèl hun doelgroep zijn. En voor de naamsbekendheid van een merk zijn deze campagnes zeker niet verkeerd!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *