Pinterest statistieken

Wanneer je een actief pinner bent, wil je graag weten ‘hoe goed je het doet’ op Pinterest. Verschillende tools van derden geven je daar informatie over. Sinds een paar weken doet Pinterest dit zelf ook. Ze zijn er: Pinterest statistieken voor persoonlijke en bedrijfs-accounts. In deze blog loop ik ze met je door.

Toegang krijgen tot je Pinterest statistieken

Voordat je Pinterest statistieken zichtbaar worden, moet je twee dingen doen.

 1. Activeer de nieuwe look van Pinterest. Dit doe je door middel van de melding op je startpagina. Op sommige accounts zie je de optie ook verschijnen in het dropdown menu onder je naam (rechtsboven). Wil het in het Nederlands niet lukken, zet dan je taal om naar Engels. Dan krijg je de keuze om over te stappen meestal wel te zien. Pinterest statistieken
 2. Verifieer de website op je account. Hoe je dat doet, kun je lezen in mijn blog ‘Verifieer je website op Pinterest‘. Het kan zijn dat je hier hulp bij nodig hebt van degene die je website heeft gemaakt.

Gelukt? Ga dan naar het dropdown menu bij je naam rechtsboven in beeld. Je ziet nu de keuze ‘statistieken’ verschijnen onder ‘Pin toevoegen’. Klik op het woord en de pagina met je statistieken verschijnt in beeld!

Wat zie je in je Pinterest statistieken?

De statistieken geven je informatie over wat er van de website, die aan je account is gekoppeld, wordt gepind en hoe die pins zich over Pinterest verspreiden.

Op het eerste tabblad ‘Meetgegevens website‘ zie je in vier blokken informatie over acht verschillende statistieken.

 • ‘Pins’: het dagelijks aantal pins van je website.
 • ‘Pinners’: het aantal mensen dat van je website heeft gepind die dag.
 • ‘Repins’: het aantal van deze pins dat dagelijks wordt gerepind.
 • ‘Repinners’: het aantal mensen dat pins van je website repinde die dag.
 • ‘Impressions’: het aantal keren dat pins van jouw website zichtbaar waren op Pinterest die dag in het nieuwsoverzicht, bij zoekresultaten of via je borden.
 • ‘Reach’: het gemiddelde aantal mensen dat pins van jouw website zag die dag.
 • ‘Clicks’: het aantal bezoeken aan je website via pins van jouw website die dag.
 • ‘Visitors’: het aantal bezoekers aan je website die dag via pins van jouw website.

Linksboven in beeld zie je over welke periode gegevens in beeld zijn gebracht. Deze periode kun je zelf aanpassen. Door rechtsboven in de grafiek op bijvoorbeeld ‘pins’ of ‘pinners’ te klikken, kun je bepalen welke lijnen je in de grafiek ziet afgebeeld. Je kan een lijn dus ‘aan’ en ‘uit’ zetten. Klik je op het vraagteken naast de naam van de statistiek, dan vind je daar de uitleg over wat je ziet en tips om deze statistiek te verbeteren.

 

Op het tabblad ‘Meest recent‘ zie je welke pins exact gepind zijn vanaf jouw site. Je ziet wie die pins geplaatst heeft en op welk bord. Doorklikken brengt je naar de pin, de account van de pinner of het bord waar de pin op staat. Waardevolle informatie over waar de afbeeldingen van jouw site belanden en welke het goed doen op Pinterest!

De tabbladen ‘Meest gerepind‘ en ‘Meest geklikt‘ geven je informatie over respectievelijk welke pins van jouw site het meest zijn gerepind en welke pins de meest bezoeken aan je website hebben opgeleverd in de periode die je geselecteerd hebt.

Je kunt al deze gegevens ook exporteren in een csv bestand, dat je kunt openen in bijvoorbeeld Excel, via de knop ‘exporteren’.

Pinterest heeft een filmpje gemaakt waarin ze de statistieken stap voor stap met je door lopen. Een complete uitleg. Zeker de moeite van het bekijken waard!

Wat ontbreekt aan de Pinterest statistieken?

De statistieken geven je alleen informatie over wat er van jouw website is gepind en hoe die pins zich over Pinterest verspreiden. Ze geven je geen informatie over al die andere pins op je account. Pins die jij pinde van andere websites of repinde van andere pinners. Hiervoor ben je dus nog steeds aangewezen op andere tools zoals Reachli, PinReach of Pintics. Ik ben benieuwd of Pinterest haar statistieken zal uitbreiden met deze gegevens!

Wat vind jij?

Pinterest heeft naar mijn mening een belangrijke stap gezet om het platform nog interessanter te maken voor bedrijven. Ik ben blij met de statistieken en hoop dat ze uitgebreid zullen worden.

Heb jij al rondgekeken in je Pinterest statistieken? Wat vind je ervan? Heeft het je belangrijke inzichten opgeleverd? Laat het me weten in een reactie onder deze blog!

5 antwoorden
 1. Fenanda Jacobs
  Fenanda Jacobs zegt:

  Hoi Suzanne,

  Helaas heb ik maar even kunnen genieten van de statistieken op Pinterest. Ik wil graag dat mensen op Pinterest naar mijn Engelse site gaan, en dat is http://www.miramero.com/en. En met zo’n toevoeging erachter, kun je je website niet verifieren helaas. Ik ben nog aan het dubben wat ik moet doen: of ik wijzig op Pinterest de url naar mijn NL-se site, of ik gooi mijn site namen om (maar daar zal mijn webdesigner niet blij mee zijn ;-)) of ik leer leven met de andere tools. Als je nog een andere tip hebt, dan hoor ik die graag 🙂

  Groet,
  Fenanda

  Beantwoorden
  • Suzanne Wartenbergh
   Suzanne Wartenbergh zegt:

   Hoi Fenanda,

   Dat is jammer inderdaad. Ik heb zo 1,2,3 geen andere oplossing voor je helaas. Ik vraag me wel af of de andere tools werken als je wil zien wat er van je engelstalige site is gepind. Met andere woorden of zij die toevoeging ‘/en’ wel kunnen verwerken…

   Groetjes, Suzanne

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] een account met een geverifieerde website heb je nu toegang tot de Pinterest statistieken over je website. Daarmee wordt meteen inzichtelijk wat er van je site wordt gepind en welke van […]

 2. […] is er bij Pinterest veel gebeurd. Na het lanceren van de nieuwe look en het uitrollen van de eigen statistieken, leek het wel alsof er elke dag nieuwe functionaliteiten verschenen! Nu gaat Pinterest nog verder. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *